Summa cum laude

Βαθμολογήστε αυτό το άρθρο
(0 ψήφοι)

 

Ο Γκάους αναστέναξε με ανυπομονησία. Να ασχοληθεί με τα μαθηματικά. Μέχρι τότε ήθελε να στραφεί στη κλασική φιλολογία, κι ακόμα τον γοητεύει η σκέψη να γράψει κάποιο σχόλιο για τον Βιργίλιο, ειδικά για την κάθοδο του Αινεία στον Άδη. Κατά την γνώμη του, κανείς δεν είχε συλλάβει σωστά αυτό το κεφάλαιο. Αλλά έχει καιρό για κάτι τέτοιο, στο κάτω κάτω είναι μόλις δεκαεννιά. Τώρα, πάντως, οφείλει να παραδεχτεί και ο ίδιος ότι στα μαθηματικά έχει καλύτερες επιδόσεις. Αφού είσαι αναγκασμένος να ζήσεις σε αυτή τη γη επειδή κανείς δε σε ρώτησε, μπορείς τουλάχιστον να προσπαθήσεις να καταφέρεις κάτι. Για παράδειγμα, τη λύση του προβλήματος τί είναι αριθμός. Η βάση της αριθμητικής.

Έργο ζωής είπε ο Μπάρτελς. Ο Γκάους κούνησε καταφατικά το κεφάλι. Με λίγη τύχη, σε πέντε χρόνια θα είναι έτοιμος. Σύντομα συνειδητοποίησε ότι γινόταν και γρηγορότερα. Άπαξ και είχε αρχίσει, οι ιδέες πίεζαν με πρωτόγνωρη ορμή. Κοιμόταν λίγο, δεν πήγαινε πια στο πανεπιστήμιο, έτρωγε μόνο τα απολύτως απαραίτητα και πήγαινε σπάνια στη μητέρα του. Όταν περπατούσε στους δρόμους μονολογώντας σχεδόν δυνατά, αισθανόταν πιο ξύπνιος παρά ποτέ. Χωρίς να κοιτάζει, απέφευγε τους ανθρώπους, δεν σκόνταφτε ποτέ, κάποτε πήδηξε χωρίς λόγο στο πλάι και δεν αισθάνθηκε ούτε καν έκπληξη όταν την ίδια στιγμή έσκασε δίπλα του ένα κεραμίδι. Οι αριθμοί δεν σε απομακρύνουν από την πραγματικότητα, απλώς τη φέρνουν πιο κοντά, την κάνουν πιο ξεκάθαρη και σαφέστερη όσο τίποτε άλλο. Τώρα πια, οι αριθμοί τον συνόδευαν διαρκώς. Δεν τους ξεχνούσε, ούτε καν όταν πήγαινε στις πόρνες. Δεν υπήρχαν πολλές στη Γοτίγγη, τον γνώριζαν όλες τους, τον χαιρετούσαν με το όνομά του, μάλιστα κάποιες φορές του έκαναν και σκόντο, γιατί ήταν νέος, ομορφούλης και είχε τρόπους.
Η επιτροπή που έκρινε τη διδακτορική του διατριβή είχε πρόεδρο τον καθηγητή Πφαφ. Αποδέχτηκαν τα ορνιθοσκαλίσματα με τα οποία ζητούσε απαλλαγή από προφορική υποστήριξη, θα ήταν άλλωστε υπερβολικά γελοίο. Όταν πήγε να παραλάβει το δίπλωμα, του είπαν να περιμένει στο διάδρομο. Έτρωγε ένα κομμάτι στεγνό γλυκό και διάβαζε στα Νέα των εν Γοτίγγη λογίων την περιγραφή που είχε συντάξει κάποιος Πρώσος διπλωμάτης για την παραμονή του αδερφού του στη Νέα Ανδαλουσία. Ένα λευκό σπίτι στα όρια της πόλης, τα βράδια δροσίζονταν στο ποτάμι, δέχονταν επισκέψεις από γυναίκες για να τους μετρήσουν τις ψείρες. Ξεφύλλιζε με μια απροσδιόριστη ταραχή. Γυμνοί ινδιάνοι στην ιεραποστολή των καπουτσίνων, πουλιά που ζούσαν σε σπήλαια και που με τις φωνές τους έβλεπαν όπως τα υπόλοιπα πλάσματα με το φως των ματιών τους. Η ολική έκλειψη ηλίου, έπειτα η αναχώρηση για τον Ορινόκο. Η επιστολή αυτού του ανθρώπου ταξίδευε επί ενάμιση χρόνο, ένας Θεός μόνο ήξερε αν ζούσε ακόμη. Ο Γκάους χαμήλωσε την εφημερίδα, ο Τσίμερμαν και ο Πφαφ στέκονταν εμπρός του. Δεν είχαν τολμήσει να τον ενοχλήσουν. Αυτός ο άνδρας, είπε, εντυπωσιακό! Αλλά και ανόητο, λες και η αλήθεια βρίσκεται κάπου αλλού και όχι εδώ. Ή λες και μπορεί κανείς να δραπετεύσει από τον ίδιο του τον εαυτό.
Ο Πφαφ του προσέφερε διστακτικά το δίπλωμα: πέρασε, summa cum Laude. Φυσικά. Μαθαίνουν, είπε ο Τσίμερμαν , ότι έχει στα σκαριά κάτι μεγάλο. Χαίρεται που ο Γκάους βρήκε τελικά κάτι που να κεντρίζει το ενδιαφέρον του και να του διώχνει τη μελαγχολία. Έτσι είναι, είπε ο Γκάους, και μόλις το τλειώσει θα σηκωθεί να φύγει. Οι δυο καθηγητές αντάλλαξαν ένα βλέμμα. Από το δουκάτο του εκλέκτορα του Αννόβερου; Ευελπιστούν πως όχι. Όχι, είπε ο Γκάους, να μην ανησυχούν. Πολύ μακριά, αλλά όχι εκτός δουκάτου.
Η εργασία προχωρούσε γοργά. Είχε αποδείξει το νόμο της τετραγωνικής αλληλουχίας, πλησίαζε στη λύση του γρίφου της συχνότητας των πρώτων αριθμών. Τα τρία πρώτα μέρη τα είχε ήδη τελειώσει, βρισκόταν κιόλας στο κυρίως μέρος. Συνεχώς όμως άφηνε την πένα παράμερα, στήριζε το κεφάλι στις παλάμες και αναρωτιόταν αν επιτρεπόταν να κάνει αυτό που έκανε. Μήπως είχε προχωρήσει υπερβολικά; Στη βάση της φυσικής υπήρχαν κανόνες, στη βάση των κανόνων νόμοι, στη βάση των νόμων αριθμοί. Αν τους παρατηρούσε κανείς πολύ προσεκτικά, διέκρινε συγγένειες μεταξύ τους, απώθηση ή έλξη. Κάτι στη διάρθρωσή τους φαινόταν ανολοκλήρωτο, φτιαγμένο με μοναδική επιπολαιότητα, και δεν ήταν μόνο μια φορά που είχε πιστέψει ότι είχε βρει λάθη βιαστικά κουκουλωμένα-λες και ο Θεός είχε αφήσει κάποια λαθάκια του αδιόρθωτα, με την ελπίδα ότι δεν θα τα πρόσεχε κανείς.

 

Kehlmann, D. (2006). Η μέτρηση του κόσμου. Αθήνα: Εκδόσεις Καστανιώτη. σελ. 85-88

 

 

 

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « η λύση έρχεται μόνη της πενταγωνική διάταξη »
Kλίμακα Έλεγχος, Πειθαρχία, Ρύθμιση Τεχνολογία Εαυτού Έμφυλη Ένταξη, Αποκλεισμός, Περιθωριοποίηση Αισθήσεις Αισθήσεις, Κιναίσθηση Αλήθεια Αλγόριθμοι Αλληλεπίδραση Κινητοποίηση Εμβύθιση Αναπαραστάσεις,συμβολισμοί,μύθοι Αναστοχασμός Αντίσταση Αντικειμενικότητα Αποδόμηση Απορία, Αβεβαιότητα Απόδειξη Αριθμός Αρνητικά Συναισθήματα Βίωμα Βεβαιότητα, Αβεβαιότητα Γεωμετρία Γλώσσα Σώματος Δημιουργία, Δημιουργικότητα Διαίσθηση Δομές , Ιεραρχίες Εγγραμματισμός Εθνομαθηματικά Εικασία, Υπόθεση Ενσώματη Γνώση Επίλυση Προβλήματος Επιχείρημα Εργαλεία Ερωτήματα Ηθική Θετικά Συναισθήματα Θετικές Επιστήμες Θρησκευτική Ικανότητα Κανόνες Κατασκευές Κοινωνική Τάξη Κοινωνική εμπειρία Κυριαρχία, Ισχύς Μαθηματικά Μαθηματικά στη Φύση Μετατόπιση, Αλλαγή Μεταφορές , Παρομοιώσεις Μηχανισμοί Μοντελοποίηση Μοτίβα Νόηση Ορθολογισμός Παιχνίδια Πολιτική Αριθμητική Πολιτισμός Πράξεις, Υπολογισμοί Προοπτική, συμμετρία Προσανατολισμός Προσομοίωση Ρητορική, Αφήγηση Συναίσθημα Σχέσεις Σχολικά μαθηματικά Σωματικές Μεταφορές Ταξινόμηση, Οργάνωση, Αρχείο Ταυτοποίηση Τεχνολογίες Τεχνουργήματα Υποκειμενικότητα Φαντασία Χάος Χαρτογραφία Ψυχή απαντησεις