Δημήτρης Κοντός. Δύση της πανσελήνου. 1993

Βαθμολογήστε αυτό το άρθρο
(0 ψήφοι)

Δημήτρης Κοντός (1931-1996)

 

"Το σημείο, ξερριζωμένο έτσι από τη συνηθισμένη του θέση, παίρνει φόρα για το πήδημα από τον ένα κόσμο στον άλλο, ελευθερωμένο από την υποταγή του και το πρακτικό-χρήσιμο. Στο εξής, αρχίζει να ζει σαν αυτόματο ον και από υποταγή εξελίσσεται σε εσωτερική αναγκαιότητα. Εδώ ακριβώς είναι ο κόσμος της ζωγραφικής.
Το σημείο είναι το αποτέλεσμα της πρώτης συνάντησης του εργαλείου με την υλική επιφάνεια, το πρωταρχικό επίπεδο. Χαρτί, ξύλο, ύφασμα, στόκος, μέταλλο κλπ μπορούν να αποτελέσουν την υλική επιφάνεια. Μολύβι, σμίλη, πινέλο, πένα ή κοπίδι μπορούν να είναι το εργαλείο. Από την πρώτη αυτή σύγκρουση γονιμοποιήθηκε το πρωταρχικό επίπεδο.
Το εξωτερικό νόημα του σημείου στη ζωγραφική είναι ακαθόριστο."

 

Βασίλυ Καντίνσκι. (1980). Σημείο, γραμμή, επίπεδο.Συμβολή στην ανάλυση των ζωγραφικών στοιχείων. Αθήνα: Εκδόσεις Δωδώνη. σελ. 25

 

 

Δημήτρης Κοντός

Ζωγράφος

Γεννήθηκε στη Τρίπολη το 1931 και πέθανε στο Λονδίνο το 1996.

Σπούδασε ζωγραφική στην ΑΣΚΤ(1950-55), με δάσκαλο το Γ. Μόραλη. Συνέχισε τις σπουδές στη ScuoladegliArtiOrnamentalidiSanJiacopoΣΤΗ Ρώμη (1956-1961). Εκεί μαζί με τους ζωγράφους Γ.Γαϊτη, Βλ.  Κανιάρη, Κ. Τσόκλη και Ν. Κεσσανλή, ίδρυσε την καλλιτεχνική ομάδα «Σ» (Sigma).

Το διάστημα 1961-1963 έζησε και εργάστηκε στο Παρίσι. Το 1964 επέστρεψε στην Ελλάδα και διορίστηκε βοηθός της έδρας Ελευθέρου Σχεδίου στη Σχολή Αρχιτεκτόνων του ΕΜΠ και το 1968 έγινε επιμελητής. Το 1974 πήρε υποτροφία από το Ίδρυμα Ford. Πρωτοστάτησε στην ίδρυση του Τμήματος Εικαστικών και Εφαρμοσμένων Τεχνών του ΑΠΘ. Το 1984 εξελέγη καθηγητής και στη συνέχεια διετέλεσε πρόεδρός του επί πενταετία.

Εργάστηκε αθόρυβα και πειραματίστηκε πάνω σε νέους τρόπους προσωπικής έκφρασης. Προικισμένος σχεδιαστής περισσότερο προωθεί τη χειρονομιακή ζωγραφική πράξη και καλλιεργεί ένα προσωπικό ιδίωμα της άμορφης τέχνης, όπου ενδιαφέρεται για την αναγλυφικότητα και χρησιμοποιεί λίγα καθαρά χρώματα απευθείας από το σωληνάριο.

Ένας από τους πρωτοπόρους της αφηρημένης τέχνης στο τόπο μας και αυτός που  με τη σειρά ‘’Ομογενέσεις’’ το 1963 εισάγει μια πρώτη προσέγγιση της εννοιολογικής  τέχνης στο τόπο μας.   

Παρουσίασε τα έργα του σε πολλές ατομικές και ομαδικές εκθέσεις στην Ελλάδα και το εξωτερικό. Έργα του βρίσκονται στην ΕΠΜΜΑΣ  κ.α.

----Αγάπησα περισσότερο τη ζωή από τη τέχνη. Και δεν έχω ενοχές γι’ αυτό.----Δημήτρης Κοντός.

Το έργο που χρησιμοποιήσαμε ονομάζεται RomanPictural, 1967 και αναδ. Το 1991. Πρόκειται για ένα κείμενο χωρίς λόγια που μεταβάλλει το θεατή του έργου τέχνης σε αναγνώστη. Αρθρώνεται από μαύρες σπειροειδής γραμμές που επαναλαμβάνονται με ρυθμικές κινήσεις και επεκτείνονται πάνω στο λευκό χαρτί, συμπλέκονται, πυκνώνουν και αραιώνουν, δημιουργώντας νεφελώματα και συσπειρώσεις ανεικονικών μορφών που συσσωρεύουν ενέργεια. Το RommanPicturalείναι ένα λιτό χειρονομιακό παιχνίδι του άσπρου-μαύρου, που αφηγείται τη δραματική περιπέτεια της γραμμής  και προβάλλει τις εκφραστικές δυνατότητες τις έξω από τις συμβάσεις του σχεδίου και της αναπαραστατικής σύνθεσης.

Kλίμακα Έλεγχος, Πειθαρχία, Ρύθμιση Τεχνολογία Εαυτού Έμφυλη Ένταξη, Αποκλεισμός, Περιθωριοποίηση Αισθήσεις Αισθήσεις, Κιναίσθηση Αλήθεια Αλγόριθμοι Αλληλεπίδραση Κινητοποίηση Εμβύθιση Αναπαραστάσεις,συμβολισμοί,μύθοι Αναστοχασμός Αντίσταση Αντικειμενικότητα Αποδόμηση Απορία, Αβεβαιότητα Απόδειξη Αριθμός Αρνητικά Συναισθήματα Βίωμα Βεβαιότητα, Αβεβαιότητα Γεωμετρία Γλώσσα Σώματος Δημιουργία, Δημιουργικότητα Διαίσθηση Δομές , Ιεραρχίες Εγγραμματισμός Εθνομαθηματικά Εικασία, Υπόθεση Ενσώματη Γνώση Επίλυση Προβλήματος Επιχείρημα Εργαλεία Ερωτήματα Ηθική Θετικά Συναισθήματα Θετικές Επιστήμες Θρησκευτική Ικανότητα Κανόνες Κατασκευές Κοινωνική Τάξη Κοινωνική εμπειρία Κυριαρχία, Ισχύς Μαθηματικά Μαθηματικά στη Φύση Μετατόπιση, Αλλαγή Μεταφορές , Παρομοιώσεις Μηχανισμοί Μοντελοποίηση Μοτίβα Νόηση Ορθολογισμός Παιχνίδια Πολιτική Αριθμητική Πολιτισμός Πράξεις, Υπολογισμοί Προοπτική, συμμετρία Προσανατολισμός Προσομοίωση Ρητορική, Αφήγηση Συναίσθημα Σχέσεις Σχολικά μαθηματικά Σωματικές Μεταφορές Ταξινόμηση, Οργάνωση, Αρχείο Ταυτοποίηση Τεχνολογίες Τεχνουργήματα Υποκειμενικότητα Φαντασία Χάος Χαρτογραφία Ψυχή απαντησεις